FAHRETTİN CÜREKLİBATIR: NAM-I DİĞER CÜNEYT ARKIN

Yazar: Kübra ERBAYRAKÇI

Türk sinema dünyasında tanınan, halkın kahramanı olarak da bilinen yiğit, cesur, mert insan; Kara Murat, Battalgazi, Malkoçoğlu, Köroğlu…

Yeşilçam’ın romantik delikanlısı…. Türkan Şoray, Fatma Girik, Gülşen Bubikoğlu, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın gibi Yeşilçam’ın yıldız kadın oyuncularının partnerliğini yapmış olan karizmatik erkek yıldız oyuncu…

Halkın sevdiği ve daima seveceği Cüneyt Arkın, 28 Haziran’da aramızdan ayrıldı. Ardında bıraktığı izlerle, filmlerle, repliklerle anılmaya devam edilecek olan Arkın’ın oyunculuk deneyimine bir yolculuk yapalım istedik sizlerle..

Oyunculuğa İlk Adım

Gerçek isminin Fahrettin Cüreklibatır olduğu bilinen, ancak sinemaya adım attıktan sonra ismini Cüneyt Gökçer’den Cüneyt, Ramazan Arkın’dan Arkın soy ismini alarak değiştiren Cüneyt Arkın’ın asıl mesleği doktorluktur. Genç bir delikanlı iken askerliğini yaptığı esnada tanıştığı ünlü yönetmen Halit Refiğ ile kaderi değişmiş, 1964 yılında çekilen “Gurbet Kuşları” filmiyle oyunculuğa adım atmıştır. İlk oyunculuk deneyiminde izleyici tarafından gördüğü beğeni sayesinde Jön erkek oyuncu olarak sayısız filmde oynamıştır. “Gurbet Kuşları” filminin ardından duygusal-romantik karakterine sahip erkek tiplemesi rolleriyle yakışıklılığını konuşturmuş, zamanla piyasada aranan yüz olmuştur.

1964 yılında, Wikipedia arşiv taramasından edinilen verilere göre, 23 filmde rol almış ve oynadığı filmlerinden en çok bilinenleri ise; “Gurbet Kuşları, Gözleri Ömre Bedel, Şoför Nebahat ve Kızı, Kırık Hayatlar, Sürtük, Dudaktan Kalbe, Serseri Aşık” olmuştur. Kimi zaman buruk bir aşkın pençesinde olan Suat’a can vermiş, kimi zaman Murat’ı, Ömer’i, Cüneyt’i, Kenan’ı, Erol’u canlandırmıştır. Karizmatik jön namına sahip iken 1966 yılında oynadığı Malkoçoğlu filmiyle halkın gözünde daha çok değer kazanmış ve yiğitliği, cesurluğu, kahramanlığı simgelemiştir.

Avantür Filmlerin Yıldızı

Avantür teriminin tanımını yapmak gerekirse, tek kelimeyle serüven diyebiliriz. Aksiyon, macera, komedi türü filmlere avantür denmektedir. Bu tür filmler çoğunluklu olarak erkeğe hitap etmektedir. Malkoçoğlu, Battalgazi, Kara Murat, Köroğlu filmlerini avantür türü film olarak görmek mümkündür.

Bu tür filmlerin baş kahramanı olan Cüneyt Arkın, 1966 yılında Malkoçoğlu, 1968’de Köroğlu, 1971’de Battalgazi, 1972’de Kara Murat rollerini oynadıkça halkın gözünde bir efsane kahramana dönüşmüştür. Çünkü rolü gereği halk ve tarih kahramanını canlandıran cesur, yiğit bir delikanlıdır. Bizanslıları topraklardan kılıcının güçlü yapısıyla kovmaktadır. Bugünkü zamanda hala izlenmeye devam eden bu filmler, çoğu zamanda izleyiciyi güldürmektedir. Filmde olağanüstü şeyler gerçekleşirken, bir kahramanın bir vuruşla beş kişiyi öldürmesi ya da kalede hapsedildiği yerdeki kafesleri bir tek hamlesiyle ikiye bölmesi gerçek dışı olarak kabul görmektedir. Türk halkı bu olağandışı olayları severek izlemekte ve gülerek de anlatmaktadır. Bu tür filmler tarihi konuları anlattığından ve Türk halkına hitap ettiğinden dolayı sevilmektedir. Gerçek dışı olaylar seyirciyi cezp eden unsurlardan birisi olmaktadır.

Cüneyt Arkın’dan Akla Kazınan Replikler

“Nayır Nolamaz” repliği akla kazınan ilk repliklerinden biridir. 1978 yılında çekilen “Kara Murat Devler Savaşıyor” filminde söylediği “Kara Murat Benim” repliği de dikkat çeken repliklerindendir. Konuşma tarzı, dili, mimik hareketleri, göz teması sevilen unsurlardandır. Avantür türü filmlerde beklenilen oyuncu anlayışını seyirciye ileten Cüneyt Arkın,  halkın adamı olduğunu söylediği cümlelerle belli edebilmekte, güçlü ve dik duruşundan seyirci tarafından tam puan alabilmektedir.

Cüneyt Arkın’ın birkaç filminden derlenen replikleri şu şekildedir:

  • Öğretmen Kemal(1981)

Film devrimci, Atatürk ilkelerine bağlı, aydın bir öğretmenin köye gelmesiyle bilindik dengeleri değiştirmeye çalışmasını ve yolundan dönmeyen bu öğretmenin gerici takımıyla mücadele etmesini konu edinmektedir. Öğretmen Kemal idealist bir insandır ve gerici halka karşı mücadelesinde yenik düşmüştür.

“Ben Kemal, seni yenen Kemal. Ben güçlüyüm, sen güçsüzsün. Yol bu, yordam bu. Bundan sonra bu mekanın aracı bana çalışır” repliği hafızalara kazınanlar arasındadır.

  • Katiller de Ağlar(1985)

Filmde katil ve polis olan iki kardeşin hikayesi anlatılmaktadır.

“Dünyada en çok neyi özledim biliyor musun? Neyi? Anamın tarhana çorbasını” repliği halkın halk dilini çözümlemiştir.

  • Yalnız Adam(1974)

Filmde cinayetin ardında yatan gerçekleri öğrenmeye çalışan yalnız adamın hikayesi konu edinmiştir.

“Siz doktor değilsiniz, şırıngada hava boşluğu var” repliği de bilinen repliklerindendir.

Sonuç

Cüneyt Arkın, oyunculuğunun yanı sıra yönetmenlik, yapımcılık yapmış seçkin sanatçılarımızdan birisidir. Halkın adamı, kahramanıdır. 2006 yılında oynadığı “Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu” filmiyle de dünyayı kurtaran adam olmuştur. Sinemaya adım attığı 1964 yılından ölümüne değin sektörde oyunculuğunu sürdürmüştür. Filmlerde oyunculuğu gereği hırçınlığı, at biniciliği, sert bakışı sevilen unsurlar arasındadır. Sinema dışında dizilerde, tiyatrolarda oyunculuk yapmaya devam etmiştir. Son oynadığı dizi ise “Kuruluş Osman”dır. Oynadığı çoğu filmlerde romantik jön olmuş, kahraman olarak anılmış, halkın adamı olarak tanınmıştır. Çoğu replikleri günümüzde hala hatırlanmaktadır. Onu  Türkan Şoray’la, Filiz Akın’la, Fatma Girik’le, Gülşen Bubikoğlu’yla, Hülya Koçyiğit’le izledik. Bir partnerde olması gereken yakışıklılığa sahip olan Cüneyt Arkın sadece filmleriyle değil, güzel yüreği, vatana olan aşkı ve cümleleriyle daima hatırlanmaya devam edilecektir.

KAYNAKÇA

İlginizi çekebilecekler

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için "ÇEREZ" kullanıyoruz. Toplanan verilerle ilgili düzenlemelere internet sitemizde yer alan Gizlilik Politikasından ulaşabilirsiniz. Kabul et. Detaylar