UÇAKLAR NEDEN KARA KUTU MALZEMESİNDEN YAPILMAZ?

Yazar: Kaan DEMİREL

Uçakların içinde bulunan “Kara Kutu” cihazları kazadan etkilenmeyecek kadar sağlamsa, neden uçaklar bu malzemelerden üretilmiyor? Gelin bu sorunun cevabını hep beraber cevaplayalım.

KARA KUTU NEDİR?

Kara Kutu, her hava taşıtında bulunması zorunlu olan bir uçuş kayıt ünitesidir. Kimi kara kutular sensörler yardımı ile tüm uçuş verilerini kaydederken, kimileri ise hem uçuş verilerini hem de kokpit telsiz konuşmalarını kaydetmektedir. Ağırlığı yaklaşık olarak 5 kg olan kara kutular, kaza anında aktif hale gelir. Kaza sonrasında 90 gün boyunca vericiler yardımı ile sinyal gönderebilirken, denizin altındayken ise ses dalgaları yollayabilir. Uçağın tahmini olarak en az hasar alacağı yer olan kuyruk bölümüne yerleştirilen kara kutular, 1100 °C sıcaklığa ve 2.25 ton basınca dayanabilen titanyum malzemelerden yapılır.

KARA KUTULAR “KARA” DEĞİLDİR

Kara kutular ismi gibi siyah renkte değildir. Genellikle kırmızı ve parlak turuncu renklerde üretilirler. Bunun sebebi ise hem karada hem de okyanusun binlerce metre altında kolayca fark edilmeleri içindir. Kara kutuların renkleri gerçekten kara olsaydı, arama kurtarma ekipleri için çok büyük bir dezavantaj olurdu.

UÇAKLAR GÜVENLİ MİDİR?

Havacılık sektörünün her geçen yıl daha da gelişmesi sebebi ile uçak bakımlarına önem verilmekte, sürekli olarak daha donanımlı uçak modelleri piyasaya sürülmekte ve eğitimli uçuş personelleri yetiştirilmektedir. Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasının meydana gelme olasılığı “11 milyonda 1” ihtimaldir. Bu da size piyango çıkma olasılığından daha düşüktür. Yılda sadece 3-4 kez uçak kazası olurken, karayollarında her saniyede bir kaza meydana gelmektedir.

UÇAKLAR NEDEN KARA KUTULARIN YAPILDIĞI MALZEMELRDEN YAPILMIYOR?

Gelelim sorumuzun cevabına. Eğer uçaklar, kara kutuların yapıldığı titanyum malzemeden yapılacak olsaydı, uçaklar hem daha maliyetli olurdu hem de ağırlıklarından dolayı uçarken çok büyük bir dezavantajları olurdu. Kara kutuların malzemesi olan titanyum ile uçak gövde malzemesi alüminyumu karşılaştıracak olursak, Titanyum’un yoğunluğu 4.51 iken Alüminyum’un yoğunluğu 2.71’dir. Bu da iki kat daha fazla ağırlık ve uçağın daha zor havalanıp uçması demektir. Aynı zamanda uçak kanatlarının esnemesi için alüminyum – fiberglass karışımı bir malzeme kullanılmaktadır. Böylece kanatların esnek halde olması sağlanmaktadır. Eğer titanyum kullanılacak olsaydı bu esneklik sağlanamayacaktı.

Diğer bir konuya gelecek olursak, uçak gövdesi titanyumdan yapılmış ve düştüken sonra parçalanmamış olsa bile içlerinde yine can kaybı yaşanacaktı. Son olarak bu duruma bir örnek verecek olursak; bir binada asansörle yukarı çıktığınızı ve asansörün birden yere çakıldığını hayal edin. İşte bu senaryoda muhtemel asansöre bir şey olmayacak fakat siz zarar göreceksiniz.

İlginizi çekebilecekler

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için "ÇEREZ" kullanıyoruz. Toplanan verilerle ilgili düzenlemelere internet sitemizde yer alan Gizlilik Politikasından ulaşabilirsiniz. Kabul et. Detaylar