BİR ELON MUSK PROJESİ: STARLINK

Yazar: Kaan DEMİREL

Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen internet kullanımı, bizler için ne kadar güzel olsa da, yavaş bir internette gezindiğimiz zaman bizleri nasıl da çileden çıkartabiliyor değil mi? Bunun nedeni, Dünya üzerindeki tüm internet sisteminin yeraltından ve okyanusun derinliklerinden kablolar ile bağlı olmasından dolayı oluşan veri kayıplarından kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde, SpaceX şirketi bu veri kayıplarını azaltarak herkesin eşit şartlarda, daha hızlı internete ulaşmasını sağlamak için Dünya yörüngesine yüzlerce Starlink uydusu gönderdi. Bu sayede Kablolamalardan dolayı oluşan veri kayıpları önlenerek uydular sayesinde daha hızlı bir internete ulaşabileceğimiz vaat edildi. Bu bağımsız uydu internetinin tek amacı kişisel kullanım olmamak ile birlikte askeri koşullar içinde kullanılması hedeflenmiştir.

ÖZELLİKLERİ

Yeryüzünden yaklaşık 500 km yükseklikte olan bu uydular için yapılan ilk testler sonucunda 90-250 Mbps arası hızlara ulaşılabildiği gözlemlenmiş fakat olası zorlu hava koşullarından dolayı internet hızında düşüşler yaşanabileceği öngörülmüş durumda. SpaceX firmasının hedefi ise 42.000 adet Starlink uydusunu Dünya atmosferine yerleştirmektir.

Görsel: Forbes

FİYAT

Şirket, geçtiğimiz aylarda starlink beta denemelerine başlamıştı. Starlink kit ve kurulumu için 499$ , kullanım bedeli olarak ise 99$ değerinde ücret talep edileceği açıklanmıştır. Döviz kuru üzerinden fiyatlandırmanın ülkemizdeki kullanıcılar için ne kadar can yakıcı olduğunu tahmin edersek herkesin aklına gelen tek bir soru bulunuyor. Türkiye fiyatında bir indirim söz konusu olacak mı? Resmi olarak bir açıklama yapılmış olmasa da Türkiye fiyatlandırmasının ABD, Kanada ve İngiltere ile aynı seviyede olacağı tahmin ediliyor.

SORUMSUZLUK!

Firmanın 42.000 uyduyu Dünya yörüngesine fırlatma fikrine çoğu rakip firma sıcak bakmamaktadır. Bu firmaların arasında Boeing, Viasat ve OneWeb Global gibi devler bulunmaktadır. Bu firmalar, SpaceX’in en büyük sorununun uydularını geliştirdikten sonra fırlatmak yerine, fırlattıktan sonra geliştirmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda 42.000 gibi yüksek miktarda bir uydunun fırlatılmasında hem firmaların sahip olduğu uyduların sinyallerinin engellendiği, hem de yörüngede büyük bir çevre kirliliğinin oluştuğundan şikayet edilmiştir. Geçtiğimiz günlerde yapılan Starlink denemelerinde, OneWeb firmasının uydusu ile Starlink’in çarpışma noktasına geldiğini ve hiçbir şekilde SpaceX yetkililerine telefon ile ulaşılamadığı belirtilmişti. OneWeb yetkililerinin son dakika manevrası ile çarpışmayı önlediği söylenmişti. OneWeb yetkilileri, SpaceX firmasına acil durumlarda e-mail ile ulaştıklarını ve uydularını kontrol edemeyecek kadar sorumsuz olduklarını belirterek çıkışmışlardı.

Zincir halinde birbirlerini takip eden starlink uyduları
Kaynak: Hürriyet
Zincir halinde birbirlerini takip eden Starlink uyduları
Kaynak: Hürriyet Global

SON DURUM

Geçitiğimiz günlerde starlink uydu ağının parçası olacak 60 yeni iletişim uydusu, Falcon 9 roketi ile birlikte Cape Canaveral Uzay İstasyonundan fırlatıldı. Fırlatma işleminin başarılı olmasının ardından Falcon 9 roketi Atlantik okyanusu üzerine inişini gerçekleştirdi. SpaceX şirket sahibi Elon Musk’ın twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile starlink projesinde toplam 27 adet fırlatmanın başarılı olduğunu belirten bir tweet paylaştı. Yörüngedeki her 4 uydudan 1’inin kontrolünü elinde bulunduran SpaceX şirketi, starlink ağının 2027 yılında tamamlanacağını duyurdu.

Bir tarafta bağımsız olarak Dünyanın her yerinde ulaşabileceğimiz yüksek hızda internetin avantajları bulunurken, diğer tarafta Dünya yörüngesinde oluşacak olan büyük bir çevre kirliliğinden bahsetmekteyiz. Sizce rakip firmalar, Starlink için karalama kampanyası mı yapmakta, yoksa iddia ettikleri konularda gerçekten haklılar mı?

KAYNAKÇA

İlginizi çekebilecekler

Bir yorum bırak

* Bu formu kullaranak, internet sitemize sağlamış olduğunuz datanın (örn. mail adresi) tarafımızca saklanmasını kabul etmiş oluyorsunuz.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için "ÇEREZ" kullanıyoruz. Toplanan verilerle ilgili düzenlemelere internet sitemizde yer alan Gizlilik Politikasından ulaşabilirsiniz. Kabul et. Detaylar