Günümüzün vazgeçilmez ve değişilmez internet teknolojisi Wi-Fi ‘ye kafa tutacak olan, ışık dalgalarıyla veri iletimini mümkün kılan bu yeni rakibi gelin beraber inceleyelim.
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Bu teknolojiyi ortaya atan kişi Alman asıllı bir profesör Haral Haas’ın ta kendisi. Edinburg Üniversitesinde görev yapan Haas, Li-Fi teknolojisinden oldukça emin olmakla birlikte PureLiFi adlı bir şirket kurmuş ve çalışmalarını bu şirket üzerinden gerçekleştirmekte. Haas ‘ın bu yeni teknolojiyi nasıl tanımladığını soracak olursanız, vermiş olduğu bir demeçte şu cümleleri kuruyor ; “Li-Fi temel olarak Wi-Fi ile aynı, sadece küçük bir fark var; biz radyo sinyallerini kullanmak yerine veriyi kablosuz bir şekilde aktarabilmek için LED ışıkları kullanıyoruz”
LIGHT FIDELITY (Li-Fi) NEDİR? NASIL ÇALIŞIR
Li-Fi X adlı sistem, mikro çipli bir LED ışığının elektromanyetik boyuttaki dalgalarını kullanarak veri gönderiyor. Li-Fi X teknolojisi yaklaşık olarak 42 Mbps hız sağlıyor. Prof. Haas, bu teknolojiyi geliştirmek adına Dünya çapındaki bir çok şirketle ortak haberleşme çalışmaları yaparak teknolojinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor.
Li-Fi teknolojisi özellikle işletmelere çok büyük avantajlar sağlıyor. Bunlardan birisi Li-Fi’nin daha güvenli olması. Bilindiği üzere ışık duvardan geçemezse böylece sinyallerde duvarların arkasına iletilemiyor. Bu sayede firmalar kendi sinyallerini sınırları içinde güvenli bir şekilde kullanabiliyorlar. Fakat bunların yanında herkesin aklına gelen birçok soru var. Bunlardan birkaçı ise:
- Karanlıkta iletimin sağlanması,
- Loş ışıkta iletimin sağlanması,
- Li-Fi ağ mesafesinin uzatılması
Eğer bu soru işaretleri çözülebilir ise, artık radyo sinyallerinin kullanılmasının yasak olduğu bir çok yerde internet erişimimiz olacaktır. Örneğin: Uçak, Petrokimya sanayi tesisleri vb.
Li-Fi teknolojisini ileride Marketlerde, Müzelerde, Hastanelerde kullanabiliriz. Daha yeni gelişen bir teknoloji olduğu için şuanda kimse tam kullanım alanlarını kestiremiyor. Özellikle Wi-Fi teknolojisinin ulaşamadığı kırsal kesimler başta olmak üzere, teknolojinin zor ulaşıldığı birçok mekanda internet erişiminin sağlanması hedefleniyor.
Sonuç olarak, Li-Fi teknolojisi görünür ışık teknolojisi kullandığı için, Wi-Fi teknolojisinden 100 kat daha hızlı gözüküyor. Hal böyle olsa da duvarlardan ışık geçirilemeyeceği için evlerde bu teknolojinin sağlıklı kullanılamayacağı düşünülüyor. Peki sizce bu teknoloji hayatımıza girse yaşantımıza ne gibi etkileri olabilir?