NAMIDİĞER DEMİR KUBBE

Yazar: Kaan DEMİREL

Son günlerde oluşan İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik sebebi ile adını sıkça duyduğumuz Demir Kubbe Savunma Sistemleri’nin imha edemediği füzeler sebebi ile İsrail’de can kayıplarına yol açması ve altyapı tesislerine zarar vermesi, herkesin aklında Demir Kubbe’nin güvenilirliği açısından sorular uyandırdı. Demir Kubbe Savunma Sistemi eskisi kadar güvenilir mi yoksa İsrail devletinin kendi sistemini övmesi üzerine kurulmuş bir işe yaramaz demir yığını mı? Gelin yazımızda beraber inceleyelim.

DEMİR KUBBE NEDİR?

Görsel: British Broadcasting Corporation

Yaklaşık 10 yıl önce İsrail savunma şirketi olan Rafael ile devlete ait olan İsrail Hava ve Uzay Sanayiler Kurumunun ortak olarak geliştirdiği sistemin üretimine, İsrail’in kuzeyindeki tesislerde devam edilmektedir. İsrail ilk başlarda bu sisteminin tamamını kendi topraklarında üretirken, seri üretime geçmesinin ardından ABD’den aldığı destekler ile birlikte parçalarının yarısını Amerika Birleşik Devletleri topraklarında üretmeye başladı.

ABD, İsrail’in hava savunma sistemlerine yıllık 500 milyon dolar destek verirken, bunun 73 milyon doları Demir Kubbe programına harcanmaktadır.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

%90 başarı oranına sahip olduğu belirtilen bu sistem, yükse manevra kabiliyetli kanatçıkları ve elektro-optik sensörleri sayesinde gece-gündüz olmak üzere tüm hava koşullarında çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Sistem 3 aşamalı olarak çalışmaktadır. İlk aşamada, İsrail sınırında bulunan askeri radar araçları sürekli olarak tarama yapmaktadır. Sınır dışından yönlendirilen bir füze tehditi karşısında, füze koordinatlarını kontrol sistemi bilgisayarına yönlendirir. İkinci aşamada, %80 isabetli radar tespiti yapan başarılı mprest firmasının yazılımları, füze imhası için demir kubbeyi aktive eder. Üçüncü aşamada ise çeşitli radar sensörleri, yakınlık sensörü, patlama sigortası ve yüksek manevre kabiliyetine sahip füzeler havalanarak, sınır dışından atılan füzeleri imha eder.

İSRAİL HALKI ENDİŞELİ!

İsrail, savunma harcamalarının büyük bir payını Demir Kubbelere ayırmış durumda. İsrail halkının büyük çoğunluğu ilk zamanlar bu sistemlere yatırım yapılmasını destekler durumdaydı. Bunun sebebi 2010 senesine dayanıyor. 2010 yılında İsrail ile Filistin arasında gerilimin tırmandığı zamanlarda, Demir Kubbeler sınır dışından atılan tüm füzeleri imha etmiş ve sınır dışı kara operasyonun yapılmasına gerek kalmamıştı. Fakat geçtiğimiz günlerde Filistin tarafı bu sistemlerin açığını bulmuş olsa ki İsrail merkezine düşen füzeler nedeni ile can kayıpları yaşanmıştı. Bu olay İsrail halkının, hükümetin diğer savunma harcamalarına gerektiği kadar ödenek ayırmadığı gerekçesi ile tepkilerine yol açmıştı.

Filistin’in el yapımı roketlerinin (tanesi 300$-800$) , İsrail’in tanesi 20 bin ile 100 bin dolar arasındaki füzelerini geçmesi herkesin aklında tek bir soru uyandırmaya başlamıştı. Demir Kubbe adı gibi demir değil miydi? Filistin roketlerinin sınırı aşmasının nedeni anlık olarak atılan yüzlerce roketin hepsini sisteminin algılayamaması. Örneğin 1 saate 100 adet roketi yaydırarak attığınızda tüm füzeleri imha eden savunma sistemi, eş zamanlı olarak atılan 100 adet rokette kafası karışmakta ve fire vermekte.

Bir tarafta el yapımı, ucuz (tanesi 300-800$ ), bazıları sınırın diğer tarafına bile ulaşamayan roketler varken, diğer tarafta binlerce dolara mal olan füzelerin başarısızlığı bulunmakta. Sizce de İsrail halkının endişe duyması haklı bir sebep değil mi? 

KAYNAKÇA

İlginizi çekebilecekler

Bir yorum bırak

* Bu formu kullaranak, internet sitemize sağlamış olduğunuz datanın (örn. mail adresi) tarafımızca saklanmasını kabul etmiş oluyorsunuz.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için "ÇEREZ" kullanıyoruz. Toplanan verilerle ilgili düzenlemelere internet sitemizde yer alan Gizlilik Politikasından ulaşabilirsiniz. Kabul et. Detaylar