TEKNOLOJİ YARIŞI: FORMULA 1

Yazar: Kaan DEMİREL

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Grand Prix’i ile ülkemizde popülaritesi artan, açık tekerlekli mühendislik harikası otomobillerin yarıştığı Formula 1 Sporu hakkındaki tüm sorularınızı gelin beraber yanıtlayalım.

FORMULA 1 NEDİR?

Redbull Pilotları Alex Albon ve Pierre Gasly

Formula 1 Sporu, 20 Adet açık tekerlekli yarış arabasının belirli tur sayısı çerçevesinde birbirleri ile yarıştığı spordur. F1 bünyesinde 10 adet takım bulunmaktadır. Her takımın 2 adet aracı olmakla beraber 2 adet’de yarışan pilotları vardır. Takımların amacı, mühendisleri ile en iyi motora ve aerodinamiğe sahip araçları üreterek yarış sonunda puan alabilmektedir. Formula 1 sporu olimpiyatlar ve Dünya futbol kupasından sonra, Dünya genelinde en çok izlenen 3. Spordur.

“GÖVDE GÖSTERİSİ”

Mercedes F1 Pilotu Lewis Hamilton ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Televizyonun karşısına geçip herhangi bir yarışı izleyecek olursanız, yarış başlama anından 1-2 dakika önce akıllara gelecek ilk soruyu tahmin edebiliriz. Her yarıştan önce mutlaka, o yarış hangi ülkede yapılıyorsa o ülkenin askeri jetleri, kargo uçakları veya yerli global havayolu şirketleri geçmektedir. Peki sizce askeri jet ile Formula 1’in nasıl bir ortak tarafı olabilir? Olaylara siyasi yönden bakacak olursak, dünya çapında ilk 3 sırada izlenmesi olan ve tüm kitlelere hitap eden bu sporun, ülkelerin gövde gösterilerine maruz kalmasına şaşırmamak gerek. Şimdi anlayabildiniz mi, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Türkiye Grand Prix’inde neden 1 hafta boyunca Formula 1 araçlarının İstanbul’un turistik yerlerinde turlayıp reklam çekimi yaptığını? İstanbul Borsasında gong töreni yapıldığını veya yarış öncesinde Solo Türk uçaklarının neden gösteri uçuşu yaptığını?

NEREDEN GELİYOR BU DEĞİRMENİN SUYU?

En az 90.000 parçadan oluşan tek bir araba maliyetinin 15.000.000 $ değerlerini bulduğu bu sporda, Fomula1 takımları nasıl oluyor da ayakta durabiliyor sizce de garip değil mi? Aslında giderleri ne kadar fazla gözükse de takımların gelirleri de bir hayli fazla diyebiliriz.  Takımların en büyük gelirleri aracın sponsorları tarafından sağlanmaktadır. Bir takım, sponsorlarından yaklaşık olarak 1.5 milyar $ gelir elde etmektedir. Bir diğer gelir ise sezon sonu ödülleridir. Her yarış sonucunda ilk 10 arabaya belirli puan verilmekte ve yıl sonunda takımlar şampiyonu olan araca belirli miktarda ödül verilmektedir. Bu ödüllerin maddi kaynakları ise reklamlar, tv gelirleri ve pist gelirleridir.

F1 ARAÇLARI NEDEN KIVILCIM ÇIKARTIR?

1980’li yılların sonuna yaklaştıkça üreticiler, araçlarının daha iyi aerodinamiğe sahip olmaları için araç taban yüksekliklerini minimum seviyeye çekmeye başlamışlardır. Araç arkasından çıkan kıvılcımlar bir süre alışılagelmiş bir durum haline gelmiş olsa da gelişen mühendislik harikalarıyla birlikte oluşan stabil şasiler, kıvılcım olayına son getirmiştir. Daha sonra izleyicilerin ve FIA’nın isteği ile sırf görsel şölen yaratması için araçların altına titanyum plakalar yerleştirilmiştir. Anlayacağınız üzere yarışta gördüğünüz kıvılcımlar sadece şov amaçlı olup izleyicilere görsel şölen sunmaktır.

DRS NEDİR?

Formula1 araçlarının arka kanatları, düzlüklerde paraşüt etkisi yaratmaktadır. Yarış pilotu DRS’yi aktif  ettiğinde kanatlardaki hareketli parçalar açılır ve aracın yere basma kuvveti azalır. Bu sayede araçlar daha fazla hızlanabilmektedir. DRS sistemin aktif olabilmesi için arkadaki pilotun öndeki pilota 1 saniyeden daha yakın bir mesafede olması gerekmektedir.

FORMULA1’DE NEDEN KADIN PİLOT YOKTUR?

Geçmişte birkaç kadın yarış pilotu bulunmuş olsa da organizasyon sahiplerinin cinsiyetçi tavırları herkes tarafından sezilebilmektedir. F1 sporu insanlar tarafından ne kadar erkek sporu olarak gözükse de F2’de yarışmış ve şuan Alfa Romeo F1 test pilotu olan Tatiana Calderon, insanların önyargılarını kırmak üzere adımlar atmıştır.

Alfa Romeo F1 Test Pilotu Tatiana Calderon

İlginizi çekebilecekler

Bir yorum bırak

* Bu formu kullaranak, internet sitemize sağlamış olduğunuz datanın (örn. mail adresi) tarafımızca saklanmasını kabul etmiş oluyorsunuz.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz için "ÇEREZ" kullanıyoruz. Toplanan verilerle ilgili düzenlemelere internet sitemizde yer alan Gizlilik Politikasından ulaşabilirsiniz. Kabul et. Detaylar